środa, 30 sierpnia 2017

Ryba zapiekana w sosie koperkowym

Jak już wspominałam mam z powrotem męża w domu! Jedno z jego ulubionych dań to ryba zapiekana  w sosie śmietanowym dlatego od czasu do czasu "szarpnę" się na takie szaleństwo i serwuję mu rybę zapieczoną w sosie śmietanowym w towarzystwie makaronu. Tak przygotowana ryba świetnie sprawdzi się na piątkowy uroczysty obiad, Wigilijną nowinkę czy po prostu wykwintną kolację we dwoje z lampką białego wina w tle... ;) Danie nieskomplikowane a dostojne i przepyszne! Spróbujcie koniecznie zadowolenie rodziny gwarantowane! :)

Składniki:
400g dobrej gatunkowo ryby u mnie dorsz
330g śmietanki kremówki 30%
1 spory pęczek koperku
biały pieprz, sól, sok z cytryny do smaku
1 ząbek czosnku

Rybę rozmrozić, osuszyć z wody, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Koperek posiekać. Śmietankę wlać do rondelka, wcisnąć mały ząbek czosnku lub 1/2 dużego. Dodać posiekany koperek, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny do smaku.
Całość zagotować do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
Gorącym sosem zalać rybę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni na 30-35 minut.
Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly