piątek, 26 czerwca 2015

Letnia surówka z kapusty z sosem czosnkowym

Surówki to nierozłączna część obiadów w moim domu. Obiad bez surówki obiadem straconym! :) Dzisiejszy przepis to efekt mojego improwizowania z moją ulubioną młodą białą kapustą. Dodatek rzodkiewki, szczypioru oraz zielonych ogórków gruntowych robi z tej surówki istne wakacyjne arcydzieło, które nie dość, że zadowoli nasze podniebienia na obiedzie to również świetnie sprawdzi się jako sałatka do gillowanych mięs. Polecam wszystkim kapuściano-surówkowym łasuchom!

Składniki:
1/2 główki młodej kapusty (ok.500g)
2 ogórki gruntowe
1 pęczek szczypiorku
2 marchewki
10 rzodkiewek

Sos:
1szkl. jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku
cukier, sól, pieprz

Z podanych składników zrobić sos. (Czosnek przecisnąć przez praskę).

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić na ćwiatki, ogórki w półplasterki, szczypior posiekać. Wszystko wymieszać, wlać sos, wymieszać odstawić na 30min. aby warzywa zmiękły i przeszły smakiem sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly